start-stop-header

Air kencing yang terputus-putus adalah satu tanda amaran hiperplasia prostat jinak (BPH), keadaan biasa apabila usia lelaki meningkat. Fahami gejala anda dengan mengambil kuiz pendek ini.

senior man smiling
Normal prostate
Enlarged prostate

Apakah Hiperplasia Prostatik Benigna?

BPH ialah prostat yang membesar. BPH bukan kanser tetapi ialah sesuatu yang kebanyakan lelaki perlu hadapi pada suatu ketika dalam hidup mereka. Anda tidak boleh mengatakan tidak kepada BPH. Tetapi anda boleh kata ‘tiada lagi’ kepada simptom seperti bangun malam untuk membuang air kecil, terdesak untuk pergi ke bilik air dengan segara1 atau mengalami aliran air kencing yang lemah1. Jika dibiarkan tanpa rawatan, BPH boleh menyebabkan masalah pundi kencing, saluran kencing atau buah pinggang.1 BPH mungkin ialah suatu fakta kehidupan, tetapi bukan sesuatu yang anda perlu hidup dengan. Sila terokai pilihan untuk anda di sini. Kenapa tunggu?

Siapakah yang Menghidapi BPH?

60%

60% daripada lelaki yang mencapai umur 60 tahun 2,3

80%

80% daripada lelaki yang mencapai umur 80 tahun2,3

Rawatan

Pilihan rawatan terdiri daripada pengubahsuaian gaya hidup dan pemerhatian bertunggu serta ubat-ubatan, prosedur invasif minimal dan pembedahan.

Rawatan Tanpa Pembedahan

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Pengubahsuaian Gaya Hidup

Perubahan kepada gaya hidup dan diet anda, kerap bersenam dan mengurangkan tekanan boleh memberikan impak kepada simptom-simptom BPH.
behavioural-modification

Ubat-ubatan

Terdapat beberapa jenis ubat yang biasa digunakan untuk merawat BPH.
medications

Rawatan-Rawatan Invasif Minimum

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Terapi Wap Air

Tidak bersedia untuk pembedahan tetapi tidak mahu mengambil ubat? Rawatan ini menggunakan tenaga semula jadi yang disimpan dalam wap air atau stim bagi mengecutkan tisu prostat obstruktif yang menjurus kepada BPH.
rezum

Pengewapan Fotoselektif Prostat (PVP)

Prosedur inap singkat di hospital ini menggunakan tenaga laser untuk membuang tisu prostat yang berlebihan dan memulihkan aliran air kencing. Lebih daripada satu juta lelaki telah dirawat.4
greenlight

Pilihan Pembedahan yang Lain

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Selain pilihan yang dipaparkan, terdapat beberapa kaedah pembedahan yang tersedia untuk melegakan simptom prostat yang membesar.
surgical-options

Sertai Kuiz

Sertai kuiz BPH kami untuk mengenal pasti sama ada Anda mengalami simptom-simptom BPH dan membantu Anda memulakan perbualan dengan doktor anda tentang BPH.

Soalan kepada doktor Anda

Panduan cara memulakan perbualan dengan doktor Anda.
 

Rujukan

  1. Mayo Clinic Patient Care & Health Information Diseases & Conditions Benign prostatic hyperplasia (BPH) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/benign-prostatic-hyperplasia/symptoms-causes/syc-20370087 Accessed 13 May 2019.
  2. American Urological Association Guideline: management of benign prostatic hyperplasia (BPH). 2010. Surgical Management of Lower Urinary Tract Symptoms Attributed to Benign Prostatic Hyperplasia (2018). https://www.auanet.org/guidelines/benign-prostatic-hyperplasia/lower-urinary-tract-symptoms-(2018)#x8218 Accessed 25 February 2019.
  3. Mazur DJ, Helfand BT, McVary KT et al: Influences of neuroregulatory factors on the development of lower urinary tract symptoms/benign prostatic hyperplasia and erectile dysfunction in aging men. Urol Clin North Am 2012; 39: 77-88.
  4. Market research dated 2017
Keputusan dalam kajian-kajian kes tidak semestinya adalah ramalan dalam kes-kes lain. Keputusan setiap kes boleh berbeza-beza.
PENAFIAN: * Simptom, situasi, keadaan dan keputusan pada setiap individu boleh berbeza-beza. Kuiz ini bertujuan untuk maklumat sahaja, dan bukan untuk diagnosis atau rawatan perubatan atau sebagai pengganti nasihat perubatan profesional. Sila dapatkan nasihat doktor Anda atau penyedia penjagaan kesihatan bertauliah mengenai keadaan Anda dan rawatan perubatan yang sesuai.
URO/PH-1388201-AA MY AUG2022